‘Een zeer aangename wijn met de onmiskenbare karakteristieken van de Priorat’
De wind uit de Middellandse Zee en de mediterraanse invloed zorgt ervoor dat druiven kunnen groeien in dit onherbergzame gebied. Dara is de wijn die Sangenís i Vaqué zelf omschrijft als een ‘dagelijkse Priorat’.
Dara betekent ‘nu’ in het Catalaans en daarmee willen ze zeggen dat dit een wijn is waar je gewoon direct van moet genieten. In tegenstelling tot hun andere, complexere, wijnen is de Dara wat toegankelijker. Een beetje een ‘instap Priorat’ dus, ook lekker voor de nog niet zo gevorderde wijndrinkers of de wijndrinkers die de wijnen uit Priorat willen leren kennen.
Daarbij willen wij wel vermelden dat de Dara alle kenmerken van een Priorat bevat. In het begin wat straf, maar dan die heerlijke subtiele en elegante smaak die er voor zorgt dat de Priorat regio zo bekend is. Een wijn dus om nu te drinken, maar Sangenís i Vaqué geeft aan dat deze wijn ook nog prima een 2-3 jaar kan blijven liggen.
De Dara is een blend van 45% Grenache, 45% Carignan en 10% Merlot druiven. De wijn heeft 12 maanden gerijpt op 4-5 jaar oude eiken vaten, de helft van de ‘barriques’ Amerikaans en de andere helft van Frans eiken. Deze wijn is ideaal bij een mooi stukje lamsvlees, maar ook bij kleine hapjes (tapas) gaat de Dara prima weten wij uit ervaring.
De wijn is niet gefilterd en niet geklaard – een zeer natuurlijke wijn dus. Wel zorgt dit ervoor dat er droesem (bezinksel) onderaan de fles zit.
De Dara wordt gemaakt in een gelimiteerde oplage van 7.500 flessen per jaar.
Zo’n 100 kilometer ten zuiden van Barcelona ligt één van de twee DOCa’s van Spanje, een eliteclassificatie voor wijnen in dit land. DOCa staat voor Denominación de Origen Calificada en is de hoogste kwalificatie voor wijnregio’s in Spanje. De ene hele bekende is de DOCa Rioja, de andere is de DOCa Priorat. Ook wel bekend als DOQ Priorat, want in het Catalaans heet het Denominació d’Origen Qualificada.
Veel landgenoten zullen het gebied aan de kust goed kennen, bekend van onder andere Cambrils en Salou. Ook ligt hier de mooie, oude stad Tarragona. Ongeveer 20 kilometer het binnenland in ligt het wijngebied Priorat. Eigenlijk een heel klein wijngebied rondom een bergketen en een dal. Wat het hier zo speciaal maakt is dat het normaal gesproken onmogelijk zou zijn om hier wijn te verbouwen. Het is een zeer rotsachtige, veelal granieten, bodem met steile hellingen. Maar omdat deze bergketen precies gunstig ligt ten opzichte van de Middellandse Zee kunnen er hier toch druiven groeien.
En wat voor druiven; juist door de combinatie van de rotsachtige bodem en de Middellandse Zee wind kon dit gebied uitgroeien tot zo’n bekend wijngebied. Priorat wijnen zijn zeer bekend in de gehele wijnwereld.
In 1978 begonnen vader Pere Sangenís en moeder Conxita Vaqué met de eerste aanplant van druiven op een paar steile hellingen in het dorp Porrera. Het land was van de moeders kant van Pere (de Monlleó familie) en daar werden al druiven geplant sinds voor 1700. De vraag naar Priorat was destijds nog erg beperkt, maar het vermoeden was wel dat de vraag zou gaan toenemen. En dat is inderdaad gebeurd.
Een vooruitziende blik alleen is natuurlijk niet voldoende. Pere en Conxita wisten zich succesvol staande te houden tussen alle andere huizen door continu kwaliteit boven kwantiteit te zetten. Zo brengen zij alleen wijnen op de markt wanneer deze volgens hun eisen klaar zijn. Moet de wijn nog een jaar liggen? Dan blijft hij nog een jaar liggen. Zo simpel is dat.
Inmiddels staan twee van de vier dochters, Maria en Nuria, te trappelen om het stokje over te nemen van hun vader. En hoewel vader inderdaad steeds meer overdraagt aan hen, blijft hij eigenlijk toch nog steeds een oogje in het zeil houden. Tenslotte staat het wijnhuis Sangenís i Vaqué niet voor niets bekend als een van de betere wijnhuizen van Priorat…….en dat moet wel zo blijven!