De naam “Livor” betekent ‘afgunst’ in het Latijn en is geïnspireerd op de “Ride of Vices” die als fresco’s geschilderd zijn op de binnenmuren van het Chiesa San Fiorenzo (het pittoreske kerkje van San Fiorenzo). Dit is een wijn die in zeer kleine en beperkte oplage gemaakt wordt, dus het kan zeker tot afgunst inspireren als het je lukt één van deze flessen te bemachtigen…
Gemaakt van 50% Arneis en 50% Sauvignon Blanc druiven, wat het een interessante combinatie maakt van een relatief onbekende en enorm bekende druif. Een wijn met een wel heel verrassend karakter, tikkeltje tegen het oxidatieve aan.
‘Arneis’ betekent in het lokale dialect ‘boefje’. Een naam gegeven aan deze druif omdat ze nogal moeilijk te produceren is.
De wijn die Irene Sciolla van dit ‘boefje’ weet te maken heeft een geur van appels en heerlijk zacht en aangenaam in smaak. Ietwat complex, maar lekker fris en intens, met aroma’s van perzik en tropisch fruit. Een wijn die volgens Irene perfect als aperitief gedronken kan worden; met, zoals de foto ook laat zien, wat jonge kaas of worst erbij. Maar die ook prima past bij vis en schelpdieren of zelfs gerechten met wit vlees.
LET OP: deze wijn is niet gefilterd
Als er een prijs zou zijn voor mooist gelegen wijngaard van Italië, dan zou Bricco del Cucù daar zeker voor in aanmerking komen. Bovenop een heuvel die over de streek uitkijkt waar ook de Barolo’s en Nebbiolo’s vandaan komen, liggen de wijngaarden van het familiebedrijf Bricco del Cucù. Omdat er veel koekoeken aangetrokken worden door de ligging leek Bricco del Cucù de enige juiste naam natuurlijk.
Bricco del Cucù is een echt familiebedrijf. De vader heet Dario Sciolla en zijn dochters Irene en Chiara. Chiara is degene die ons te woord staat en ons alles vertelt over hun bedrijf. Zo vertellen zij ons hun wijnmaakproces en de oorsprong van hun etiketten die gebaseerd zijn op fresco’s uit een eeuwenoude kerk in het dorp nabij.
“Wil je misschien een kijkje nemen in deze bijzondere kerk?” vraagt Chiara aan ons. Dat laten we ons natuurlijk geen tweede keer vragen. In de kerk beneden in de wijngaard zijn heel bijzondere fresco’s aangebracht. Het kerkje heet ‘Chiesa di San Fiorenzo’ en we boffen dat we deze mogen bezichtigen. Het kerkje is maar beperkt open en Chiara beheert samen met een aantal betrokken buurtbewoners deze nalatenschap. Kijk gerust eens bij onze filmpjes voor een sfeerimpressie.
Als een ode aan dit heiligdom zijn er een aantal flessen voorzien van fresco’s uit deze kerk. Onder andere de Superboum heeft een kenmerkende schildering hiervandaan. Kortom, met het drinken van deze wijn help je mee aan het behoud van dit monument…
Maar neem gerust van ons aan dat de wijnen van Bricco del Cucù ook gewoon heel erg lekker zijn.