Wijndivas over Sangenís i Vaqué
Over het huis
Zo’n 100 kilometer ten zuiden van Barcelona ligt één van de twee DOCa’s van Spanje, een eliteclassificatie voor wijnen in dit land. DOCa staat voor Denominación de Origen Calificada en is de hoogste kwalificatie voor wijnregio’s in Spanje. De ene hele bekende is de DOCa Rioja, de andere is de DOCa Priorat. Ook wel bekend als DOQ Priorat, want in het Catalaans heet het Denominació d’Origen Qualificada.
Veel landgenoten zullen het gebied aan de kust goed kennen, bekend van onder andere Cambrils en Salou. Ook ligt hier de mooie, oude stad Tarragona. Ongeveer 20 kilometer het binnenland in ligt het wijngebied Priorat. Eigenlijk een heel klein wijngebied rondom een bergketen en een dal. Wat het hier zo speciaal maakt is dat het normaal gesproken onmogelijk zou zijn om hier wijn te verbouwen. Het is een zeer rotsachtige, veelal granieten, bodem met steile hellingen. Maar omdat deze bergketen precies gunstig ligt ten opzichte van de Middellandse Zee kunnen er hier toch druiven groeien.
En wat voor druiven; juist door de combinatie van de rotsachtige bodem en de Middellandse Zee wind kon dit gebied uitgroeien tot zo’n bekend wijngebied. Priorat wijnen zijn zeer bekend in de gehele wijnwereld.
In 1978 begonnen vader Pere Sangenís en moeder Conxita Vaqué met de eerste aanplant van druiven op een paar steile hellingen in het dorp Porrera. Het land was van de moeders kant van Pere (de Monlleó familie) en daar werden al druiven geplant sinds voor 1700. De vraag naar Priorat was destijds nog erg beperkt, maar het vermoeden was wel dat de vraag zou gaan toenemen. En dat is inderdaad gebeurd.
Een vooruitziende blik alleen is natuurlijk niet voldoende. Pere en Conxita wisten zich succesvol staande te houden tussen alle andere huizen door continu kwaliteit boven kwantiteit te zetten. Zo brengen zij alleen wijnen op de markt wanneer deze volgens hun eisen klaar zijn. Moet de wijn nog een jaar liggen? Dan blijft hij nog een jaar liggen. Zo simpel is dat.
Inmiddels staan twee van de vier dochters, Maria en Nuria, te trappelen om het stokje over te nemen van hun vader. En hoewel vader inderdaad steeds meer overdraagt aan hen, blijft hij eigenlijk toch nog steeds een oogje in het zeil houden. Tenslotte staat het wijnhuis Sangenís i Vaqué niet voor niets bekend als een van de betere wijnhuizen van Priorat…….en dat moet wel zo blijven!
Hoe wij ze ontdekten?
Heskia is al jarenlang een fan van de nog relatief onbekende DOCa Priorat wijnen. Dus natuurlijk moest één van onze wijnreizen, ruim voor het ontstaan van Wijndivas, ons ook naar dit gebied brengen!
Ik (Kim) kan me nog goed herinneren dat we Porrera binnen reden, op weg naar onze afspraak met Sangenís i Vaqué. Eerst over heel veel kronkelende wegen tussen de rotsachtige bergen door, met af en toe hele diepe dalen, om vervolgens in zo’n klein, Spaans dorpje aan te komen. Echt een ervaring op zich!
En toen ik mijn allereerste Priorat wijn van Sangenís i Vaqué proefde, ja, toen was ik volledig verkocht! Dat gecombineerd met hun enorme passie, oog voor de toekomst, filosofie over wanneer een wijn ‘klaar’ is en gewoon het pure enthousiasme voor de wijnen uit dit karaktervolle gebied… Ik begreep vanaf die dag volledig waarom Heskia zo’n fan van het gebied en de wijnen is. En moet eerlijk bekennen dat ik vanaf die dag ook lid van de “Priorat-fanclub” werd…
Dus toen Wijndivas er klaar voor was om ook uit dit gebied wijnen te gaan importeren was de keuze vrij snel gemaakt: natuurlijk wilden we met Sangenís i Vaqué gaan samenwerken!